Een eigen bedrijf starten: Tips en verwachtingen

Geschreven door: OIIO Redactie on Dec 18, 2019 2:16:09 PM
OIIO Redactie
Vind ons op:

Je leest dit artikel in 3 minuten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus voor je naar de KVK stormt en je bedrijf registreert: lees hier wat je kunt verwachten van het starten van een eigen bedrijf én hoe jij je kunt onderscheiden van de rest.

Een eigen bedrijf is hard werken

Als je een willekeurige ondernemer deze stelling voorlegt, zal hij of zij het direct beamen. Een eigen bedrijf vraagt om veel inzet. Hoe meer uren, hoe meer vruchten je daarvan pluk. Je kunt daarnaast niet terug vallen op stafafdelingen die een groter bedrijf wel heeft. Zoals een HR-afdeling die je verlof regelt. Dus ga je op vakantie of word je ziek, dan maak je op dat moment geen inkomsten. Daar valt natuurlijk op in te spelen door te sparen of te verzekeren, maar het zijn dingen waar je rekening mee moet houden.

Comfortzone, wat is dat?

Je zult als bedrijfseigenaar uit je comfortzone moeten stappen om je doelen te behalen. Het starten van je bedrijf is al het beste voorbeeld dat we je kunnen geven. Dat nemen van risico’s en het onzekere zal blijven bestaan, zelfs als je al tien jaar bezig bent. Misschien ben je cateraar en ligt je passie bij koken, maar ben je op sociaal vlak wat minder zelfverzekerd. Om opdrachten binnen te halen moet je echter wel netwerken en met mensen praten. Groei je gestaag door en ga je personeel aannemen? Dan zul je nieuwe, vaak onbekende mensen aannemen. Dat brengt het geven van vertrouwen met zich mee. Maar! Laat dit je niet weerhouden. Want als je het aandurft om buiten je comfortzone te stappen dan gebeuren er ook hele mooie dingen. En: oefening baart kunst. Hoe meer klanten je spreekt, hoe makkelijker het gaat.

Vertrouw op cijfers, maar ook op je hart

Tegenwoordig ligt de wereld van data aan je voeten. Daardoor kun je steeds beter gefundeerde keuzes maken. Je kunt daarmee zo ver gaan als je wilt, van weten hoeveel klanten in je systeem staan tot welke services op welk moment van de dag het beste presteert. Maar een rapportage is geen glazen bol. In combinatie met het nemen van risico’s waar we het eerder over hadden, is het goed om te weten wat jouw prioriteiten en waarden zijn. Dan kun je, mocht het helaas toch niet lukken, in ieder geval eerlijk zijn dat het op dat moment de beste keuze was.

Hulp vragen is niet voor de zwakken

Vaak ben je als starter zo enthousiast dat je alles zelf wilt doen. Dat is bewonderenswaardig, maar niet erg realistisch. Je hebt inderdaad net zo veel tijd in een dag als de eigenaar van {groot bedrijf uit jouw branche}, maar je hebt niet net zo’n groot team achter je, laat staan de jarenlange ervaring. Het is daarom goed om al voor je begint in te schatten waar je goed in bent. Ligt je expertise niet bij je aangiftes en belastingen? Huur een boekhouder in. Hij of zij weet precies voor welke toeslagen je in aanmerking komt en wat je kunt aftrekken van de belasting. Brengt kosten met zich mee, maar levert onder de streep ook weer iets op.
Daarnaast is er veel kennis te vinden in je persoonlijke kring. Wie weet heb je een neefje die handig is met sociale media. Of een tante die je kan helpen bij het maken van een huisstijl. Dat bespaart jou niet tijd en moeite en creëert draagvlak bij je bekenden. Uiteindelijk goed voor je mond-tot-mond reclame.

Blijf investeren

Elke factuur die betaald wordt is een feestje en zijn inkomsten. Gebruik deze zeker voor je (letterlijke) boterham, maar ook om te investeren in je bedrijf om door te groeien. Denk bijvoorbeeld aan een systeem waarmee je jouw werk makkelijker kan uitvoeren. Of door te adverteren zodat meer mensen je vinden.

Elk jaar zijn er zo'n 40.000 tot 50.000 mensen die als ZZP'er een eigen bedrijf starten. Ben jij er een van en vond je dit artikel interessant: lees dan hier de tips om succesvoller te ondernemen.


Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze maand vaak gelezen: